ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА ЗА МСФЗ ЯК ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АУДИТОРА - Карпачова, Ольга (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Актуальним питанням на початку виконання завдання з аудиту є інформаційне забезпечення аудитора, яке стане базою для його якісної роботи. Таким базисом при аудиті підприємств, що складають свою звітність як за національними стандартами, так і за міжнародними стандартами, є облікова політика підприємства. Аудит облікової політики допомагає встановити відповідність міжнародним стандартам і чинним законодавчим актам, а також характеру діяльності підприємства. Тобто головною ціллю при аудиті облікової політики є вивчення внутрішніх документів підприємства, що регулюють питання організації і ведення бухгалтерського обліку. Як показує аудиторська практика, підприємства, що перейшли на міжнародні стандарти, здебільшого не мають облікової політики, яка би повністю відповідала вимогам Міжнародних стандартів фінансової звітності. Досліджено облікову політику, складену відповідно до вимог міжнародних стандартів, як інструмент інформаційного забезпечення аудитора. Досліджено ціль і завдання аудиту облікової політики. Розглянуто вимоги міжнародних стандартів до облікової політики і розкриття інформації про неї. Сформовано висновок щодо важливості облікової політики як інформаційного забезпечення аудитора.