ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Хуторна, Мирослава; Костогриз, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено особливості функціонування банків в умовах цифровізації та обґрунтувано напрями підвищення ефективності діяльності банківських установ України. Узагальнено різновиди ефективності банку. Еволюцію цифрового банкінгу в частині проникнення в систему фінансової активності клієнтів представлено трьома етапами та обґрунтовано, що вищою точкою розвитку є така система взаємодії клієнта і банку, коли вся фінансова інформація про клієнта систематизується відповідним програмним забезпеченням, яке не тільки створює моделі фінансової взаємодії «клієнт — банк», а наштовхує клієнта на певні фінансові рішення, керує його фінансової поведінкою задля реалізації всіх його фінансових потреб. Основними перевагами цифрового банківського бізнесу є: підвищення ефективності наявної інфраструктури; виникнення якісно нових бізнес-моделей; зростання ефективності ведення банківського бізнесу за рахунок збільшення виручки або скорочення витрат. Здійснено компаративний аналіз переваг і недоліків фінансових технологій у забезпеченні ефективності банку. Задля підвищення ефективності діяльності банку оптимізація внутрішніх процесів установи повинна передбачати: зниження собівартості банківських послуг, диференціацію цифрових систем самообслуговування, удосконалення систем ризик-менеджменту через імплементацію різноманітних інструментів цифровізації, розширення спектра пропонованих банківських послуг, кількості залучених клієнтів і реалізованого попиту на фінансові продукти.