ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКІВ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ REGTECH - Запорожець, Світлана (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено необхідність упровадження і поширення практики функціонування RegTech в Україні, обґрунтовано роль технологічних розробок і цифрової трансформації ринку фінансових послуг. Визначено основні складові елементи предметної області застосування RegTech. Представлено авторське бачення основних передумов упровадження і поширення практики функціонування RegTeh в Україні, наведено основні переваги його діяльності для банків. Досліджено сучасні тенденції започаткування процесу впровадження практики RegTeh в Україні з ініціативи вітчизняного регулятора. Обґрунтовано напрями інноваційного започаткування RegTeh у діяльності банків згідно з положеннями розробленої стратегії розвитку FinTech в Україні. Охарактеризовано основні інноваційні заходи регулятора, націлені на використання інструментів RegTeh. Обґрунтовано наслідки впровадження регуляторної «пісочниці», узагальнено ряд індикаторів успішної реалізації стратегії з огляду на розвиток RegTech. Охарактеризовано напрями впливу функціонування RegTech на регуляторне навантаження вітчизняних банків. Виявлено основні перешкоди впровадження RegTech і доведено необхідність застосування скоординованого підходу, що передбачає зміни парадигми функціонування банків від підходу KYC до підходу KYD.