ОЦІНКА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ПРИ АУДИТІ ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ - Любенко, Андрій; Хомуляк, Тарас (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Лізинг покликаний забезпечити підприємства потрібними засобами із застосуванням альтернативних джерел їхнього надходження і фінансування. Складний і багатогранний характер лізингу, неоднозначна інтерпретація його змісту в нормативно-правовій базі спричиняє труднощі в операціях лізингу аудитора з перевірки. Часті зміни законів, високі стандарти контролю лізинговим компаніям свідчать про необхідність послуг сторонніх аудиторів. У силу специфіки лізингу запропоновано методику оцінки внутрішнього контролю лізингових операцій спеціалізованої компанії. Внутрішній контроль у лізингових компаніях через велику кількість операцій з основними фондами як об’єкти лізингових угод потрібний для проведення аудиторських перевірок. Науково обґрунтовано запропоновані процедури перевірки та окреслено перспективи їх застосування. Розкрито переваги оцінки внутрішнього контролю для правильного розроблення наступних етапів аудиту лізингових операцій. Запропонована методика є основою для розроблення процедур безпосереднього аудиту лізингових операцій і перевірки основної діяльності лізингових компаній.