ТЕОРЕТИЧНІ I ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ІНСТИТУЦІЙНОГО РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО РЕГУЛЮВАННЯ I НАГЛЯДУ - Далгич, Каріна (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Розглянуто інституційний розвиток банківського регулювання і нагляду в Україні з урахуванням прогресивного вітчизняного і міжнародного досвіду. Розкрито теоретичні та практичні аспекти інституційного розвитку банківського регулювання і нагляду, проаналізовано ефективність системи нагляду і регулювання за банками в контексті впровадження в Україні нової інституційної системи банківського нагляду, яка б забезпечувала чіткий та ефективний нагляд щодо захист прав споживачів і поведінки учасників фінансового ринку. Запропоновано нову інституційну систему нагляду, яка має включати чіткий та ефективний нагляд щодо захисту прав споживачів і поведінки учасників фінансового ринку. Запропоновано паралельно зі створенням мегарегулятора на базі НБУ створити незалежний інститут щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, який буде охоплювати весь ринок і матиме виключну відповідальність у сфері нагляду за захистом прав споживачів та відігравати провідну роль в ініціативах у фінансової грамотності. Після створення нової інституційної системи нагляду обидві функції (пруденційна і нагляд за захистом споживачів) мають бути збалансованими і взаємодіяти для забезпечення ефективного функціонування наглядової системи.