ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ ШЛЯХОМ ОЦІНЮВАННЯ ЇЇ ЕФЕКТІВ НА КРЕДИТУВАННЯ ЧЕРЕЗ СЕКТОРАЛЬНО ВІДКАЛІБРОВАНІ КАНАЛИ МОНЕТАРНОЇ ТРАНСМІСІЇ - Дейсан, Ігор (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено дію трансмісійного механізму монетарної політики (ТММП) у секторальному розрізі (актуалізовано результати попереднього дослідження). За допомогою структурної VaR-моделі перевірено трансмісію ставки рефінансування, ліквідності та курсу гривні до долара США на секторальні показники вартості та обсягів кредитування. Підтверджено неоднорідність реакції секторальних показників, що слід ураховувати Національному банку при проведенні монетарної політики. Зміна ставки рефінансування не впливає на короткострокові ставки домогосподарств, а зміна ліквідності в банківській системі має суттєвий вплив майже на всі роздрібні ставки — найбільш чутливі кредитні ставки для фінансових установ, домогосподарств, сектору торгівлі, а також промисловості. Для цілей зниження ставки за ОВДП уряду дієвими є і ставка рефінансування, і зміна вільної ліквідності. Зростання ліквідності пожвавлює короткострокове кредитування нефінансових корпорацій, а зміна ставки за кредитами не впливає на обсяги кредитування.