РИНОК ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ: ЙОГО СУТНІСТЬ I РОЛЬ У ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ - Кузнєцова, Анжела; Штейнгауз, Дмитро (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Процеси трансформації, що відбуваються у фінансовому секторі та зокрема в економіці, потребують змін у фінансово-кредитних інструментах для забезпечення ефективного функціонування ринку житлової нерухомості. Розглянуто нерухомість у п’ятьох площинах суспільного виміру: соціальній, економічній, правовій, фізичній, фінансово-інвестиційній. Для кращого розуміння унікальності нерухомості запропоновано враховувати її сутнісні характеристики з позиції їхнього розподілу на родові (притаманні нерухомості загалом) й особливі (пов’язані із специфікою житлової нерухомості). Представлено класифікацію видів житла за ознакою соціально-майнової стратифікації населення. Для ринку житлової нерухомості визначено три типи характерних ознак (атрибутів): родових атрибутів, спеціальних і специфічних ознак. В узагальненому варіанті наведено підходи, які вчені здебільшого застосовують для визначення поняття «ринок житлової нерухомості», та сформульовано власне бачення щодо трактування цього поняття.