ЗАСТОСУВАННЯ ВЕНЧУРНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ БЕТТИНГОВИХ СТАРТАПІВ В ІНВЕСТУВАННІ ГАЛУЗЕЙ ІННОВАЦІЙНОГО ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ - Паньків, Олег (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто теоретико-методологічні засади перспективних управлінських рішень щодо ефективності залучень фінансових ресурсів, а також щодо ініціювання i безпосереднього створення принципово нових джерел фінансування розвитку енергоорієнтованих стартапів. Визначено роль і місце галузей інноваційного енергозбереження та альтернативних джерел енергопостачання у складній системі енергонезалежності країни. Окреслено шлях та основні напрями дослідження і розробки моделей вирішення вищезазначеної задачі. У рамках пошуку оптимізаційних рішень запропоновано використовувати принципи наявного статистично-математичного апарату, маркетингових досягнень і досягнень у мережевому розвитку, які мають місце у прогнозно-ігровому (букмекерсько-біржовому) бізнесі. Проведено аналогове порівняння принципових моделей, у ході якого визначено наявні типи енергоорієнтованих стартапів. Запропоновано також окремий напрям у рамках економічного пошуку, сформульовано його профільні ознаки. Розглянуто тип моделі, властивої для умов України. В основі пошуку і дослідження покладено запропонований автором метод порівняння стратегій із залучення фінансових ресурсів у ігровий бізнес, природа якого має подібний процес щодо математичного дослідження операцій. Для розв’язання досліджуваної задачі запропоновано застосувати властивість закону емерджентності. Аналіз проведено на конкретному прикладі функціонування тендерної процедури, а саме організації державних закупівель. За принципом аукціонно-змагального характеру «на пониження» з обов’язковим дотриманням емерджентно-орієнтованих вимог розглянуто імітаційну модель вирішення досліджуваної теми. Ціллю статті є розгляд і аналіз пропозиції автора щодо звернення окремої уваги на таке важливе явище, як постійне утворення різниці між очікуваною ціною та кінцевою договірною ціною. В основу моделі розв’язку покладено системне поєднання цього явища з адміністративним стимулюванням упроваджень і реалізацій виключно енергоінноваційних проєктів. Поєднання цих двох моментів покладено в основу оптимізаційної політики потенційного формування і ведення державної програми щодо пошуку та стимулювання джерел фінансування енергостартапів.