ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ Z-ІНДЕКСУ - Гірна, Олександра (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Проаналізовано динаміку фінансової стійкості банківського сектору України на основі побудови квартальних часових рядів агрегованого і зваженого Z-індексів для вибірки українських банків за період 2010—2017 років. Виявлено доцільність використання медіани як міри центральної тенденції та розмаху як міри мінливості для розрахунку Z-індексів українських банків. Порівняння зваженого за ринковими частками Z-індексу з іншими індикаторами стійкості банківської системи підтвердило можливість його трактування як агрегованого показника стійкості системи банків. Отримані оцінки агрегованого і зваженого Z-індексів показали, що фінансова стійкість української банківської системи досягла критичного рівня. Груповий аналіз вказує на першочергове зниження стійкості державних банків із 2014 року, що підтверджує негативний вплив монополізації державою банківського сектору. Низькі показники стійкості банків з іноземним капіталом можуть свідчити про невисоку зацікавленість іноземних інвесторів вкладати в банківський бізнес в Україні в сучасних умовах. Найкращими з трьох груп виявились показники фінансової стійкості банків з українським капіталом, що зберегли свою присутність на ринку після очищення банківського сектору у 2015—2017 роках і демонструють стабілізацію своєї діяльності.