РЕЙТИНГОВЕ ОЦІНЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Грудзевич, Уляна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Рейтингове оцінювання діяльності банків є одним із напрямів оцінки фінансової стійкості та значною мірою впливає на сприйняття банку інвесторами, вкладниками, кредиторами. В Україні рейтингове оцінювання ведеться за декількома напрямами: рейтингова оцінка банків Національним банком України, рейтинговими агентствами, Міністерством фінансів України та інформаційними агентствами, які мають власні методики, проте, зазвичай, використовують досить типовий перелік показників. Досліджено сучасний стан і проблеми рейтингової оцінки банків Національним банком України за системою CAMELSO. Система є закритою, недоступною для широкого кола користувачів, проте дає змогу НБУ досить точно оцінювати фінансовий стан банку за стандартизованою системою показників. Досліджено визначення кредитного рейтингу міжнародними і національними уповноваженими рейтинговими агентствами та рейтингу фінансової стійкості банків за методикою Міністерства фінансів України. Порівняно методологію та ефективність рейтингового оцінювання вказаних суб’єктів рейтингування. Про- аналізовано кредитні рейтинги і рейтинги надійності депозитів, присвоєні національними і міжнародними агентствами вітчизняним банкам. Визначено перспективи рейтингового оцінювання банків на сучасному етапі, серед яких отримання рейтингових оцінок банками від кількох рейтингових агентств, що дасть змогу підтвердити їхню достовірність; удосконалення законодавчо-нормативної бази, у тому числі ухвалення Закону «Про рейтингування».