ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК І ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА ЯК ВЗАЄМОЗУМОВЛЕНІ КАТЕГОРІЇ: ЗМІСТ ТА ОСНОВНІ КОНЦЕПЦІЇ - Романчукевич, Віталій (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто наукові підходи до трактування поняття «фінансова політика». Виявлено, що вдосконалення і модернізація фінансової політики держави, від якої залежить формування та розподіл фінансових ресурсів усіх суб’єктів економічних відносин, повинні проводитися з урахуванням особливостей взаємодії цих суб’єктів. Доведено, що в умовах сьогодення існування держави категорії «державна фінансова політика» та «економічний розвиток» є взаємозумовленими і взаємопов’язаними. Зауважено, що закордонні наука і практика роблять акцент на фінансовій політиці суб’єктів господарювання, у той час як в Україні — на державній фінансовій політиці. Виявлено, що більшість наукових підходів до трактування поняття «фінансова політика» здійснюють посил на досягненні певного рівня економічного розвитку. Досліджено підходи до розуміння науковцями дефініції «економічний розвиток» і виявлено, що попри відсутність єдиного підходу до розуміння поняття «економічний розвиток» і наявність немалої кількості різних авторських підходів, усі вони (як українські, так і іноземні джерела) в основі містять два основні чинники: якісне поліпшення процесу створення економічного блага і спрямованість усього процесу на підвищення рівня життя населення, його добробуту. Висвітлено погляди провідних науковців Заходу ХХ століття на державне втручання в економіку. Розглянуто основні завдання фінансової політики і види фінансової політики залежно від завдань, що вирішуються в суспільстві. Розкрито основні види і типи фінансової політики. Узагальнено, що фінансова політика є складним суспільно-економічним явищем, що являє собою сукупність різноманітних заходів, які спрямовані на оптимальні формування, розподіл і використання фінансових ресурсів з метою досягнення певного рівня економічного розвитку. Характер, тип і вид фінансової політики залежать від умов, у яких вона реалізовується (у тому числі обсягів фінансових ресурсів у державі), та рівня економічного розвитку, що планується досягти.